fbpx

Προστασία από την μπλε ακτινοβολία

(anti-blue light  filter)

Οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο τις χρησιμοποιούμε περισσότερο από 50 ώρες την εβδομάδα . Οι υπολογιστές ,τα laptop ,τα tablets  ,οι τηλεοράσεις LED και τα smartphones βρίσκονται πλέον παντού .

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση τους όμως κρύβει και πολλούς κινδύνους ,καθώς τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα παράπονα για οπτική κόπωση (κοπιωπία ) ,ερεθισμούς πονοκεφάλους, δυσκολία  εστίασης ,διαταραχές του ύπνου αλλά και δημιουργία ειδώλου γύρω από τις εικόνες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται θολό και ασαφές το περίγραμμα τους . Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι αυτά τα προβλήματα σχετίζονται άμεσα με την παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές .

Η χρήση γυαλιών με φίλτρο που προφυλάσσουν τον οφθαλμό απο την μπλε ακτινοβολία (anti-blue light  filter)  παρέχει προστασία σε όσους εργάζονται σε υπολογιστές ή περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους με συνθήκες τεχνητού φωτισμού, αλλά και στα παιδιά που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες υπολογιστή ,τηλεοράσεων LED, smartphones και tablets.

 

Τι είναι το μπλε φως…ΑΠΛΑ!   

Υπάρχουν δύο είδη πηγών του μπλε φωτός:

1) Το φυσικό μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από τον ήλιο, που είναι η κύρια πηγή του και είναι υπεύθυνο για το μπλε του ουρανού.
Αυτό το φυσικό μπλε φως μειώνεται ως ποσοστό του ηλιακού φωτός μέχρι το απόγευμα, θέτοντας το σώμα μας σε νυχτερινή λειτουργία.
Το μπλε φως δηλαδή ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου – αφύπνισης.
Επίσης η σωστή έκθεση στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά το σώμα να διατηρείται σε εγρήγορση και ενισχύει τη διάθεση, τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και γενικότερα την υγεία.

2) Το τεχνητό μπλε φως , το οποίο το παράγουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τηλεόραση, υπολογιστές, smart phone, tablet και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που εκπέμπονται από τον ήλιο.

Γιατί είναι επιβλαβές το μπλε φως;

Γιατί η χρόνια έκθεση στις όλο και αυξανόμενες ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, οφθαλμική κόπωση, ξηροφθαλμία, εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, αϋπνία και πονοκεφάλους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην υγείας μας απο το μπλε φως, συνήθως εμφανίζονται μετά απο χρόνια οπότε δεν είναι άμεσα ορατά.

Και πως θα προστατευτώ απο το επιβλαβές μπλε φως χωρίς να χασω τα απαραιτητα για την ευεξία μου, οφέλη του;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια μας έχει φέρει ειδικούς φακούς , οι οποίοι φιλτράρουν σημαντική ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές αλλά όχι το “καλό” μπλε φως που χρειαζόμαστε.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Θα βρείς πολλές ποιότητες φακών που αποκόπτουν τελείως το μπλε φως, που όπως σε ενημερώσαμε παραπάνω είναι κακό για τον οργανισμό μας για αυτό προσέχουμε τι επιλέγουμε!


Εγώ τελικά χρειάζομαι φακούς που να με προστατεύουν απο το μπλε φως;

Αν είσαι μαθητής/φοιτητής, προγραμματιστής, υπάλληλος γραφείου, αρχιτέκτονας, gamer ή γενικά κομπιουτεράκιας καλό θα είναι να τα επιλέξεις.

Το μπλε φως είναι το ένα τρίτο περίπου του ορατού φωτός το οποίο είναι υψηλής ενεργειακής ορατότητας .
Παιδιά / Έφηβοι

Σύμφωνα με έρευνα “Health effects of lighting systems using light-emitting diodes (LEDs)” της ANSES ( Εθνικό Κέντρο υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων) τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι εκτίθενται πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές και απο οτι φαίνεται τα μάτια τους δεν χρησιμοποιούν το 100% των δυνατοτήτων τους και έτσι φιλτράρουν λιγότερο αποτελεσματικά το «μπλε φως» από τα μάτια ενός ενήλικα.
Ειδικά τώρα με τον COVID-19 τα παιδιά μας είναι μπροστά απο μία ηλεκτρονική συσκευή πολλές περισσότερες ώρες άρα χρειάζονται και μεγαλύτερη προστασία.

Αν δουλεύεις αρκετές ώρες σε υπολογιστή.

Η υπερέκθεση μπροστά σε έναν υπολογιστή ή σε ηλεκτρονικές συσκευές, δηλαδή παραπάνω απο 5-6 ώρες την ημέρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία των ματιών.

Κατάστημα

Σύνδεση

Χάσατε τον κωδικό σας;

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα